Enflasyon Muhasebesi Kimleri Nasıl Etkileyecek

1-Enflasyon muhasebesi nedir ? Önce buna bir bakalım. Esasında enflasyon muhasebesi Vergi Usul Kanunu’nda enflasyon düzeltmesi olarak tanımlanmaktadır. Genel anlamda enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üze…

Hizmet İfasında Türkiye’de Faydalanma/Faydalanmama Kriteri

Hizmet İfasında Türkiye’de Faydalanma/Faydalanmama Kriteri I-Giriş: Kavramsal açıdan hizmet, mal dışında kalan tüm iktisadi değerleri ifade etmesine karşın, somut açıdan tam anlamıyla hizmetin katılmadığı bir malın bulunduğunu ifade etmek yanlış olacaktır. Zira, mal kavramı esas itibariyle hizmeti de bünyesinde barındıran genel bir kavramd…

Şirketlerde Sermaye Sorumluluğu

Türk Ticaret Kanunu’nun 549’ncu maddesi gereği “Şirketin kuruluşu, sermayesinin artırılması ve azaltılması ile birleşme, bölünme, tür değiştirme ve menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin, izahnamelerin, taahhütlerin, beyanların ve garantilerin yanlış, hileli, sahte, gerçeğe aykırı olmasından, gerçeğin saklanmış bu…

Tüm alacaklarımı aldım' imzasının geçerliliği yok

Tüm alacaklarımı aldım' imzasının geçerliliği yok Çalışana istifa ya da iş sözleşmesinin feshinde ‘Bütün alacaklarımı aldım’ şeklinde bir ibraname imzalatılması hukuken geçerli değil. Ödenen tazminatın açıkça yazılması ve istifanın üzerinden en az 1 ay geçmesi gerek. İş sözleşmesi sona erdirilirken işçiyle işveren arasındaki taz…

Yeniden Değerleme Oranının Etkileri

Yeniden değerleme müessesesi vergi mevzuatımızdan, enflasyon düzeltmesi müessesesinin kabulü ile birlikte, 1.1.2004 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. Ancak pek çok kanunda, tarife, oran, miktar yahut tutarların endekslenmesinde yeniden değerleme oranı kullanıldığından Kanunda, Maliye Bakanlığı’nın her yıl yeniden değerleme oranını belirleyere…

Atıf Raporlarıyla Suçlama

Atıf Raporlarıyla Suçlama Çarşamba, 28 Ekim 2020 Naylon fatura deyişi, aslında hukuki olmayan bir deyiştir. Naylon faturanın hukuktaki adı, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir. Bu kavramların tanımı, Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer almıştır. Anılan maddeye göre sahte belge, gerçek bir muamele veya durum olmad…

Düzeltme Taleplerinin Reddi ve Yargıya Başvuru

Hemen her hukuk dalı, kendi açısından “hata” kavramına yer vermiştir. Hata hâli ve kavramı Vergi Usul Kanunumuzda da yer bulmuş ve kanunun 116. maddesinde “vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır” şeklinde tanımlanmıştır. İzleyen…

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu (PDF)

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu (PDF)

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu (PDF). MUPHB 1 1003A Beyanname Düzenleme Kılavuzu (PDF İNDİR) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi düzenlemek için gerekli bilgilerin yer aldığı kılavuzdur. MUPHB 2 1003B Beyanname Düzenleme Kılavuzu (PDF İNDİR) VUK-122/2020-1 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri kapsamında, ücret ödemeleri üz…

E-Arşiv Portal İle İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular ve Cevapları

1- E-ARŞİV Portal uygulamasına nasıl girebilirim? İlgili ekrana https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinden veya kullanmakta olduğunuz arama motorunuza E-arşiv portal interaktif şifre ile giriş yazıp ilk sırada gelen adrese tıklayarak ulaşabilirsiniz. 2- E-Arşiv Portal uygulamasına girmek ve portaldan düzenlenen faturaları imza…

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi